Κριτική Επιτροπή 2024

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Κριτικής Επιτροπής είναι να προτείνει υποψήφια Πρόσωπα της Χρονιάς και κυρίως να εγκρίνει τα τελικά βραβευόμενα, αφού εξετάσει με προσοχή τη λίστα που θα καταρτισθεί από τον ειδησεογραφικό Όμιλο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η λίστα προς εξέταση από την Κριτική Επιτροπή προκύπτει από την επεξεργασία όλων των προτάσεων που κατατίθενται στη Διοργάνωση από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, το κοινό και συνεργαζόμενους φορείς.

Ολυμπία Βικάτου

Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού

Η Ολυμπία Βικάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Genova Ιταλίας, του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Σχολής Ξεναγών Αθηνών, κάτοχος πτυχίου Ιταλικής Φιλολογίας, μεταπτυχιακού τίτλου στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1989 εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και υπηρέτησε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας έως το 2010, ως Τμηματάρχης και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη. Από το 2010-2023 ήταν Διευθύντρια αρχικά στην ΛΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια στην ενιαία Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, με έδρα την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Διετέλεσε επίσης Αναπληρώτρια Προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης (2014- 2018). Το Δεκέμβριο του 2023, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, έλαβε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έχει πραγματοποιήσει πλήθος σωστικών και συστηματικών ανασκαφών στην Ηλεία, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα, Μεγανήσι και Κεφαλονιά, με σημαντικότερες τις έρευνες στα μυκηναϊκά νεκροταφεία στην περιοχή της Ολυμπίας και τις μεγάλες ανασκαφές στο πλαίσιο κατασκευής της Ιονίας οδού (Μακύνεια, Καλυδώνα, Πλευρώνα, Αμφιλοχικό Άργος κ.ά.). Υπό τη διεύθυνσή της υλοποιήθηκαν αρκετά αναστηλωτικά έργα σε μνημεία και ίδρυση Μουσείων, συγχρηματοδοτούμενα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, Interreg και Leader στην Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Λευκάδα και Κεφαλονιά, με σημαντικότερα τα Μουσεία Πύργου, Θέρμου, Ναυπάκτου, Αγίας Μαύρας Λευκάδας, το Ξενοκράτειο στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, ψηφιακά προγράμματα, καθώς και τα μεγάλα αναστηλωτικά έργα στα αρχαία θέατρα και κάστρα της Αιτωλοακαρνανίας, αφήνοντας ένα πολύτιμο πολιτιστικό αποτύπωμα στην περιοχή. Ήταν τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, μέλος σε επιτροπές του ΥΠ.ΠΟ. Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλειάδα άρθρων, μονογραφιών και μελετών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά και αρχαιολογικά περιοδικά.

Της απενεμήθη έπαινος για τη συνεισφορά της στην αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας και του Κρόνιου Λόφου, μετά τις πυρκαγιές του 2007, βραβεύθηκε ως πρόσωπο της χρονιάς το 2022 από την εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, είναι επίτιμη δημότης των Δήμων Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Ναυπάκτου, ενώ έχει τιμηθεί από τους Δήμους Θέρμου, Αργοστολίου και άλλους φορείς. Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών.

Βαγγέλης Λιόλιος

παιδίατρος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Ο Ευάγγελος Λιόλιος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Είναι Πτυχιούχος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας (ΜΒΑ) από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει εξασκήσει την Παιδιατρική για 13 χρόνια και ως παιδίατρος έχει συγγράψει και παρουσιάσει δημοσιεύσεις σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια Ιατρικής, με έμφαση στην Παιδοπνευμονολογία.

Το 1999 ίδρυσε την εταιρεία Supply Unique S.A. (Coffee Island) όπου μέχρι σήμερα ελέγχει μετοχικά. Στα 23 αυτά χρόνια η εταιρεία ακολούθησε μία αναπτυξιακή πορεία όντας σήμερα η Νο 1 αλυσίδα καφεστίασης στην Ελλάδα και τη Ν. Ευρώπη. Το δίκτυο των 428 καταστημάτων της εταιρείας απλώνεται σε 50 νομούς και 114 πόλεις της Ελλάδας και σε ακόμα 52 σημεία στο εξωτερικό (Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, UAE, Ελβετία, Ρουμανία, Αίγυπτο), ενώ τα προϊόντα της διατίθενται και μέσα από το οργανωμένο λιανεμπόριο. Το 2022, η Coffee Island αναδεικνύεται για 4η φορά ως η Καλύτερη Αλυσίδα Καφέ Νότιας Ευρώπης (Allegra, European Awards 2022) και ως Νο7 μάρκα σε ρυθμό ανάπτυξης & μέγεθος δικτύου στην Ευρώπη ανάμεσα σε παγκόσμια brands (Διεθνής λίστα FoodService Europe & Middle East 2021).

Παράλληλα με την επιχειρηματική του δράση το 2004, ύστερα από μακρόχρονη ερασιτεχνική ενασχόληση με τον αθλητισμό, ανέλαβε πρόεδρος του ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ. Από το 2012 όπου βρίσκεται στα τοπικά πρωταθλήματα μέχρι το 2016 κατέγραψε κάθε χρόνο άνοδο στις εθνικές κατηγορίες φτάνοντας σήμερα να πρωταγωνιστεί στο ελληνικό μπάσκετ.

Τον Σεπτέμβριο 2021 εκλέχτηκε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) του ανώτατου διοικητικού οργανισμού για την καλαθοσφαίριση στην Ελλάδα. Με την ιδιότητα του προέδρου της Ε.Ο.Κ. υπηρετεί το άθλημα της καλαθοσφαίρισης.

Χρήστος Μπούρας

πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Χρήστος Ι. Μπούρας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής με γνωστικό αντικείμενο Αλγόριθμοι και Εφαρμογές σε Δίκτυα και Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες. Επίσης από το 1999 είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας 6 στο ΙΤΥ-Ε (Διόφαντος).

Στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής διδάσκει τα μαθήματα Τηλεματική, Ευρυζωνικές Τεχνολογίες και Δίκτυα Δημόσιας Χρήσης και Διασύνδεση Δικτύων σε προπτυχιακό επίπεδο και Μηχανισμοί Ποιότητας Υπηρεσίας σε Δίκτυα, σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν 5G και Επόμενης Γενιάς Δίκτυα, Ανάλυση της Απόδοσης Δικτυακών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Δίκτυα και Πρωτόκολλα Η/Υ, Κινητές και Ασύρματες Επικοινωνίες, Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες, Ηλεκτρονική Μάθηση, Δικτυακά Εικονικά Περιβάλλοντα, Θέματα Χρέωσης και Ποιότητας Υπηρεσιών σε Δίκτυα και Υπηρεσίες, Θέματα Παγκόσμιου Ιστού.

Έχει πάνω από 450 δημοσιεύσεις σε διεθνή βιβλία και περιοδικά καθώς και συνέδρια. Είναι μέλος σε εκδοτικές επιτροπές διεθνών περιοδικών και επιτροπών οργάνωσης και προγράμματος και κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια της ερευνητικής περιοχής του.

 Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά και αναπτυξιακά ελληνικά και διεθνή έργα και είναι συγγραφέας 9 βιβλίων στα ελληνικά και εκδότης σε 2 στα αγγλικά.

Διαθέτει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία σε Σχεδιασμό και Ανάλυση Δικτύων και Τηλεματικών Υπηρεσιών, Πρωτοκόλλων Δικτύων, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων και Εκπαίδευσης από Απόσταση.

Μαρίνα Ριζογιάννη

δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Γεννήθηκε το 1971 στο Αγρίνιο και είναι απόφοιτη της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών – Τμήμα Ελληνικός Πολιτισμός του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, της δημοσιογραφικής Σχολής RTPress και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα Σπουδών «Σύγχρονη Δημοσιογραφία».   

Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1991. Από το 1996 έως και σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και είναι υπεύθυνη του ιατρικού και εκπαιδευτικού ρεπορτάζ.  Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο (Αntenna- ΩΜΕΓΑ), στην τηλεόραση (Super B) όπου για μία δεκαετία είχε την επιμέλεια και παρουσίαση εκπομπής κοινωνικού περιεχομένου. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων από το 2002 και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων από το 1996.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος ιατρικού και δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Επίσης έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια και συντονίστρια σε ημερίδες και συνέδρια.

Όσον αφορά την κοινωνική της δράση από το 1994 είναι εθελόντρια του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασμαστική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» του οποίου έχει ανακηρυχτεί δεύτερο επίτιμο μέλος πανελλαδικά. Είναι μέλος, ως εκπρόσωπος της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης «ΦΑΡΟΣ» που αφορά τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Είναι μέλος της Κοινωνικής Επιτροπής «Γυναίκες στην Ογκολογία» (W40 –Hellaw) όπως και σε άλλες εθελοντικές δράσεις. Για το κοινωνικό της έργο έχει  τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τον αργυρό σταυρό του Ε.Ε.Σ.

Νάντια Σαμαρά

εκδότρια εφημερίδας ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Αιτωλοακαρνανίας

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο όπου ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα.

Εργάστηκε στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης του νόμου Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στο Antenna TV ως ανταποκρίτρια του νομού.

Από το 2000 είναι ιδιοκτήτρια της ημερήσιας  εφημερίδας ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, καθώς επίσης και του ενημερωτικού site sinidisi.gr, του ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού ΔΥΤΙΚΑ FM και του μουσικού σταθμού LOUD FM.

Ιουλία Συροκώστα – Σταθοπούλου

Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών – Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων της Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Δημήτρης Και Βέρα Σφήκα»

Γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στη Ναύπακτο. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Το 2011, με υποτροφία της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, μετεκπαιδεύτηκε στις ειδικές Λοιμώξεις με ειδικό βάρος στην HIV λοίμωξη στο Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trust στο Λονδίνο. Το 2017 και για ένα χρόνο μετεκπαιδεύτηκε στο Διαβητολογικό Κέντρο του ΠΓΝ Πατρών.

Υπηρετεί ως ιατρός στο ΕΣΥ από το 1993 και από το 2005 έως και σήμερα εργάζεται ως παθολόγος στο ΠΓΝ Πατρών.

Έχει συγγράψει άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και στον έντυπο Τύπο με έμφαση στη Λοιμωξιολογία. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια και εκπαιδευόμενη σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια ιατρικής, ενώ έχει διοργανώσει και συντονίσει ημερίδες ειδικού ενδιαφέροντος. Είναι μέλος στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Όσον αφορά την κοινωνική της δράση από το 2012 είναι εθελόντρια και μέλος στο ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού του ΠΓΝ Πατρών «Δημήτρης και Βέρα Σφήκα, ενώ από το 2014 διατελεί πρόεδρος του Συλλόγου. Επιπλέον είναι αντιπρόεδρος της “Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας” Δ. Ελλάδας (Πάτρα) (Ε.Ε.Α.Σ.Κ.Π.) και μέλος στο ΔΣ του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου της Πάτρας.

Παρουσιάζει και επιμελείται την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή κοινωνικού περιεχομένου «Έχω ένα όνειρο» του Συλλόγου Φίλων (Σ.Φι.Κ.Α.) στον περιφερειακό σταθμό της ΕΡΤ Πάτρας.

Ηρ΄ω Τσιμπρή

Γενική Διευθύντρια, Αχαΐα – Αναπτυξιακή ΑΕ, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Ελληνικού Δικτύου Leader, Αντιπρόεδρος ELARD

 

Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 διατελεί αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης LEADER για την Αγροτική Ανάπτυξη (ELARD), έπειτα από τις εκλογές τον Δεκέμβριο 2024.

Η Ηρώ (Αργυρώ) Τσιμπρή γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καλάβρυτα του Ν. Αχαΐας. Τελείωσε το Γενικό Λύκειο στα Καλάβρυτα και σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ). Ακολούθησε ένα πτυχίο ΜΒΑ EUROPEAN Business στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο του Brighton, στην Αγγλία, καθώς και πτυχίο Project Management από το κολλέγιο του Δουβλίνου.

Εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα σε δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, ενώ από το 1999 κατέχει τη θέση της Διευθύντριας, στην Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΑΧΑΪΑ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ», με έδρα τα Καλάβρυτα και υποκατάστημα στην Πάτρα.

Στην πολυετή εργασιακή της εμπειρία στην «ΑΧΑΪΑ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ» είχε την ευθύνη για το σχεδιασμό, συντονισμό, υλοποίηση και παρακολούθηση των συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων που εφάρμοζε η εταιρεία στο Νομό Αχαΐας και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή όπως: Κ.Π. LEADER ΙΙ, Κ.Π. LEADER+, Τ.Π. LEADER 2007-2013, συντονισμός του ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΞΟΝΑΣ 3 του Π.Α.Α. – πρώην Ο.Π.Α.Α.Χ.), Διασυνοριακές συνεργασίες INTERREG, Βοήθεια στο Σπίτι, Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης, κτλ.

Σήμερα, ως Γενική Διευθύντρια – Συντονίστρια Τοπικού Προγράμματος, συνεχίζει το έργο για τη διεκδίκηση και εξασφάλιση πόρων για την περιοχή, μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούνται από την ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. την τρέχουσα προγραμματική περίοδο: LEADER/CLLD 2014-2020 (ΑΞΟΝΑΣ 19 του Π.Α.Α. ΚΑΙ ΑΞΟΝΑΣ 4 ΕΓΤΑΑ-ΕΠΑΛΘ), INTERREG και λοιπές διακρατικές συνεργασίες κ.α.

Στην, έως τώρα, διαδρομή της επαγγελματικής της καριέρας έχει συμμετάσχει σε πλήθος Ημερίδων και Συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως ομιλήτρια ή συμμετέχουσα, καθώς και σε ομάδες εργασίας σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως σε θέματα αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης της υπαίθρου. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Εκπρόσωπος των Ελληνικών ΟΤΔ στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό (Δίκτυο) LEADER και στην ELARD (Ευρωπαϊκή Ένωση LEADER για την Αγροτική Ανάπτυξη), όπως και της έχει ανατεθεί ο ρόλος της Εθνικής συντονίστριας για την Εθνική καμπάνια στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Κοινοβουλίου (European Rural Parliament -ERP).

Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ελληνικού Δικτύου LEADER και ασχολείται ενεργά με δραστηριότητες αναφορικά με το ρόλο των Πολυμετοχικών Αναπτυξιακών Εταιρειών, με την ενημέρωση εμψύχωση πρωτοβουλιών και δράσεων σχετικά με την ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής, την ποιοτική αναβάθμιση του Τουρισμού και των τοπικών προϊόντων (σύσταση Δικτύου Ποιότητας / γαστρονομίας, συμμετοχή σε σχετικές Επιτροπές), σε δράσεις ανάδειξης του Οινοτουρισμού (σχεδιασμός δικτύου ΔΡΟΜΟΙ ΚΡΑΣΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κτλ) ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις και λοιπές συνέργειες για τα προγράμματα και τα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου.