Έμπρακτο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ του ερευνητικού τομέα και του κόσμου των επιχειρήσεων. Ο Αν. Καθηγητής Κωνσταντίνος Πουλάς από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ο οινολόγος Χρήστος Κολυπέρας, του ομώνυμου Αχαϊκού οινοποιείου, ανέπτυξαν μια μοναδική τεχνολογία με την οποία παράγεται κρασί μειωμένης ή μηδενικής περιεκτικότητας σε αλκοόλη, το οποίο διατηρεί τα γευστικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, το τελικό προϊόν έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, τα κύρια ωφέλιμα συστατικά του οίνου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν που δημιουργεί νέα κατηγορία «οίνου», ικανοποιεί τη σύγχρονη ζήτηση για αντίστοιχα προϊόντα, ανοίγει προοπτικές για νέες αγορές και επιτρέπει να απολαύσουν το κρασί ομάδες που πριν το απέφευγαν για λόγους υγείας. Η καινοτομία επελέγη από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για να προβληθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
ΦωτογραφίαΠουλάς Κωνσταντίνος, Κολυπέρας Χρήστος